Gör om Vallagen!

Kristina Lemon på valmyndigheten säger i ett TV-inslag att  “Det finns ingenting i vallagen som styr denna typ av detaljer, men jag tycker det är rätt självklart att har man lagt ut sina valsedlar skall de få ligga kvar tills det att valsedlarna faktiskt tar slut."

Men att det enligt valmyndigheten inte begåtts något brott mot vallagen betyder väl inte att allt gått rätt till, därför borde man istället ta till sig av det inträffade och se över reglerna, eller?

Uppenbarligen finns det ett problem med luddiga regler eller frånvaro av regler kring hantering av valsedlar, det ser vi nu på olika håll i landet där man t o m kastar valsedlar vid stängningsdags på kvällen.

Sedan kan man väl tycka att den valfunktionär som filmades hade kunnat göra det enkelt för sig genom att stilla hänvisa till de instruktioner han fått av överordnad och skickat bollen vidare istället för att tjafsa emot.

I ett demokratiskt samhälle borde det vara självklart att alla valsedlar behandlas lika och egentligen borde även småpartier få hjälp med distributionen även om man inte får hjälp att betala tryckning och transport.

På samma sätt som Piratpartiet får en räkning på tryckkostnaden kunde man även fått en räkning för transporten. Alla valsedlar trycks på samma ställe och de etablerade partiernas valsedlar distribueras till vallokalerna av valmyndigheterna medan nya partier får hantera detta helt själva.

Lite sjukt låter det ju med tanke på att det borde vara både mer rationellt och mer miljövänligt att samdistribuera samtliga valsedlar. Idag har vi istället hundratals funktionärer som åker runt i kommunerna en eller flera gånger för att lägga ut och fylla på valsedlar parallellt med de etablerade partiernas valsedlar.

När det gäller betalningsfrågan ser jag det som en separat fråga om staten eller de små partierna ska stå för kalaset, jag tycker personligen att i och med att ett parti får ställa upp i val så ska de även få röstsedlarna bekostade av det allmänna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0